19 Jun 2011

BLOGGER MESTI BACA : SENARAI BLOG YANG BAKAL DI HACK

Ketika negara baru saja dikejutkan dengan serangan hackers yang menyerang dan menceroboh laman web milik kerajaan, aku terbaca info dari beberapa rakan blogger bahawa sasaran mereka selepas ini adalah pada blogger.


Berdasarkan senarai blog yang akan di hack, kebanyakannya adalah pada mereka yang menggunakan blogspot.Samada berita tersebut benar atau hanya khabar angin terpulang pada anda semua untuk mempercayainya ataupun tidak.Sumber sila klik DI SINI.

Setelah meneliti senarai blog yang bakal digodam terdapat beberapa senarai blog yang agak familiar dengan aku dan ada antaranya merupakan blog rakan aku sendiri.Terdapat beratus-ratus blog yang tersenarai sebagai blog yang bakal di godam.Walaupun blog aku tidak tersenarai dalam list tersebut namun langkah berjaga-jaga perlu dibuat seperti menukar password yang lebih panjang bersama campuran abjad dan huruf.Jika rakan-rakan ada cara lain untuk mengelakkan hackers ini diharap dapat sama-sama berkongsi tips tersebut.Antara blog yang aku temui secara rawak :








http://denaihati.com
http://www.kujie2.com <-tak dapat access blog ini ketika entri ini diterbitkan
http://chybeelila.com
http://mzhany.blogspot.com
http://cikyuyu.blogspot.com
 
http://cheqppjoy.blogspot.com/
http://abanglongonline.blogspot.com/
http://teknikbuatblog.blogspot.com
http://zulkbo.blogspot.com
http://angahsayang2314.blogspot.com/
http://asleenda.blogspot.com
http://annazanariah.blogspot.com

http://cikgufarha.blogspot.com/
http://tiefazatie.blogspot.com/
http://diariummi.blogspot.com
http://mymijie.blogspot.com
http://perondajaketbiru74.blogspot.com/
http://chenurulhusna.blogspot.com
http://qamarguyz.blogspot.com
http://fiverobindas.blogspot.com
http://koianakpahang.blogspot.com
http://al-lavendari.blogspot.co
http://facebook.com
< - turut berada dalam senarai

Terima kasih pada Cik Shinju yang memaklumkan perkara ini kepada aku tapi malangnya blog beliau turut berada dalam senarai blog yang bakal di hack.Untuk melihat kesemua blog yang tersenarai sila klik DI SINI

Oleh kerana senarainya terlalu panjang, cara mudah untuk mengesan samada blog anda tersenarai atau tidak adalah dengan menekan 'control + f ' dan taipkan nama blog anda.Persoalannya kenapa mereka nak hack blogger?Apakah yang mereka mahu dari blogger atau apakah kumpulan mereka ini tidak berpuashati dengan blogger? atau ia hanya kerja sekumpulan budak-budak nakal yang sengaja ingin menimbulkan kekecohan...hanya mereka yang terlibat saja tahu sebabnya.

               

ozzy - sila buat langkah berjaga-jaga kalau sayangkan blog anda..

11 ulasan:

  1. omg!im listed!adeh..sedih..huhu

    BalasPadam
  2. salam..
    zulkbo blogspot.com
    ermmm..macam kenal je
    blog tu..agaknya apa ke
    hal dia nak haked ye..?
    kalau dah kena...nak buat
    apa kan..?tutup je...

    BalasPadam
  3. kenapa nak hack pulok...

    BalasPadam
  4. Susahlah para blogger semuanya :( kalau singgah
    ke blog kawan alamat berkuburlah :(

    BalasPadam
  5. Mari kita menuntut ilmu menangkis serangan Hackers..

    BalasPadam
  6. omg....tersenarai jugak ke? harap2lah dapat tangkis serangan hackers ni~

    BalasPadam
  7. Dah tuko pswd..tp kalau dorg terer tetap boleh ceroboh...nak wat goner..nak export segala n3 lama2 ke blog lain x reti..tawakal jelah..

    Kalau betul la berita ni,mmg dorg ni mangkuk ayun..xde keje lain selain aniaya org...otak ade tp guna utk bende x berpekdah..baik sedekah jek otak tu ke haiwan!

    BalasPadam
  8. harap2jgn lah berlaku. dh le dh lama juga x update n3 ; bila nak mula balik dgr cerita cam ni plak. risau juga...

    BalasPadam
  9. bro..nk cilok entry leh? nnt akn dikreditkn k..macih sesngt..ini info penting ni..

    BalasPadam
  10. pelik la kenapa nak hack pulak! apa ang dorang dapat...benci betul hacker nie...

    BalasPadam
  11. Muhammad Shamil Suleiman..

    Tak ada masalah kalau nak ambil & memang dialu-alukan pada sesiapa utk maklumkan perkara ini pada rakan2 lain.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...