5 Ogos 2010

AYAM DAGING APA KHASIATNYA

Seperti yang telah diberitahu entah kenapa aku sememangnya bukan penggemar ayam daging.Jika rakan lain berlumba atau berbangga apabila mengunjungi KFC atau McD yang kononnya standard tetapi aku langsung tak berminat.
Sesekali aku membawa juga keluarga ke sana demi memenuhi permintaan keluarga terutama anak-anak tapi aku hanya gemar makan burger daging dengan kentang dan sayur.

Aku sering berfikir kenapa masih ramai yang mengatakan bahawa memakan ayam itu baik untuk kesihatan sejak dulu lagi tetapi aku beranggapan fakta tersebut adalah pada ayam dahulu kala atau ayam kampung yang memakan cacing serta bahan organik yang lain tapi hari ini ayam yang dihasilkan adalah ayam yang diternak dengan kaedah moden hanya memerlukan 30 hari untuk membesar dan dimakan atau disebut ayam cucuk.
Fakta berikut aku terima dari email seorang rakan yang masih aku simpan membuatkan aku semakin muak dengan ayam daging.

1. Kajian menunjukkan bahawa 92% penternak ayam daging di Malaysia terdiri dari bangsa yang bukan beragama Islam. Mereka ini secara suka-suka akan menaikkan harga ayam tanpa menghiraukan harga siling yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Alasan mereka ialah harga makanan ayam telah naik dengan mendadak. Selalunya apabila makanan ayam naik 10% , harga ayam dipasaran akan dinaikkan sebanyak 30%.Bagaimana pula dengan cara penyembelihan..apakah proses ini setiap hari mengikut syarat yang ditetapkan meskipun tanpa pengawasan terutama sekali bagi penternak bukan Islam?

2. Kajian juga menunjukkan bahawa 100 peratus pengeluar anak ayam adalah terdiri dari bukan Islam. Mereka juga akan suka-suka menaikkan harga anak ayam tanpa sebarang sebab terutama apabila umat Islam akan berpuasa dan juga semasa menyambut hari raya serta ketika musim cuti sekolah kerana waktu ini ramai yang buat kenduri.

3. Semua orang tahu bahawa 100 peratus penjual ayam bahagian makanan halal di pasar adalah terdiri dari orang Melayu yang untungnya sangat rendah kerana tersepit diantara kenaikan harga dari pembekal dan kawalan harga dari kerajaan. Mereka ini boleh berhenti menjual ayam dan menjual daging sekiranya bangsa sendiri tidak lagi makan ayam daging.

4. Ayam daging yang kita beli di pasar bukan lagi ayam yang sebenarnya. Ianya merupakan sejenis modifikasi bahan makanan. Ayam-ayam moden hari ini kelihatan semuanya memakai baju yang sama. Mereka di dudukkan di dalam bilik yang sempit dan diberi makan mengikut peraturan. Ayam-ayam ini juga diberi pelbagai jenis pil dan hormon agar ianya 'kelihatan' subur dan menarik setelah ianya disembelih untuk dijual di pasar. Ayam-ayam ini juga tidak pernah mengotorkan kaki mencakar tanah mencari cacing. Badan ayam-ayam ini tidak pernah dipanah oleh cahaya matahari. Bayangkan dalam masa 40 hari dari sebiji telur yang menetas dengan kuasa eletrik, ianya siap sedia untuk dihidangkan ke meja makan.

5. Ramai penternak ayam masih menggunakan sejenis antibiotik yang mempunyai kesan karsinogenik (penyebab barah) dan boleh merosakkan sistem saraf pusat.Nitrofuran, satu kelas drug yang amat tinggi kandungan toksik digunakan untuk mengawal penyakit yang menyerang ayam ternakan. Seorang doktor haiwan di Johor, mendapati rintangan terhadap antibiotik tersebut telah wujud dalam sekumpulan ayam ternak yang dirawatnya.

6. Mereka yang kerap memakan daging ayam kini perlu lebih berhati-hati berikutan kadar hormon yang tinggi pada haiwan itu boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi  kesihatan.

Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr. Mohd Zulkefeli Md. Jusoh berkata, kekerapan memakan ayam khususnya daripada jenis 'ayam daging' akan membawa kepada  ketidakseimbangan hormon dalam tubuh.Lebih membimbangkan lagi katanya, dalam tempoh jangka panjang, mereka yang kerap memakannya menghadapi risiko penyakit kanser. "Secara amnya, tubuh kita memang mempunyai sistem kawalan bahan-bahan asing. tetapi ia hanya berfungsi untuk tindak balas jangka pendek sahaja dan tidak dapat menentukan apa yang akan berlaku selepas itu," katanya.
Menurut Dr. Mohd Zulkefeli, kulit ayam juga boleh mendatangkan kemudaratan kerana ia banyak terdedah kepada pelbagai bahan kimia yang beracun.Kulit ayam mengandungi kolesterol yang tinggi dan berpotensi menyumbang kepada penyakit jantung.

Perkara sama turut dibangkitkan oleh pakar pemakanan daripada Jabatan Pemakanan dan Dietetik, Fakulti Perubatan dan sains Kesihatan,Universiti Putra Malaysia (UPM).Pakar tersebut yang enggan dikenali berkata, pembesaran ayam daging yang bergantung kepada tindak balas hormon memudaratkan sistem pertahanan badan manusia yang memakannya.
"Hormon yang terkumpul dalam badan manusia itu boleh menjadi punca kepada penyakit sekiranya sistem pertahanan badan gagal meneutralkannya (hormon) dalam tempoh singkat.Apabila bahan-bahan yang tidak biasa diproses ini gagal disintesis dan dipecahkan, ia boleh memberikan kesan apabila tua kelak," katanya lagi.Tambahnya, selain hormon, ayam daging juga mempunyai kadar kolesterol yang tinggi berbanding makanan lain dalam kumpulan makanan berprotein.

Keadaan ini meningkatkan lagi risiko didatangi penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, diabetes dan masalah kegemukan."satu perkara yang perlu disedari adalah ayam daging membesar secara tidak normal. Justeru, adalah dikhuatiri ia juga boleh menjadi penyebab kepada penyakit-penyakit baru yang tidak pernah wujud sebelum ini," ujarnya.

Terpulang pada anda kerana pada saya ayam daging dipasaran yang telah diubahsuai susunan genetik nya, dikawal harganya oleh golongan kapitalis, diracuni serta telah menjalani food programming secara kaedah yahudi yang sangat memberi kesan kepada pertumbuhan minda, boleh menyebabkan mati pucuk serta mandul dan juga menjadi punca utama kepada kanser rahim serta kanser payudara.

Lihat saja menu makanan kita khususnya orang Melayu .. dan satu perkara yang turut ingin saya sentuh adalah ayam daging tidak aktif seperti ayam kampung atau erti kata mudah ayam PEMALAS...mungkinkah generasi kita juga dijangkiti genetik ayam daging??..Mungkin anda tahu jawapannya !!... Bagaimana pula dengan telur ayam daging ? apakah berkhasiat seperti yang diperkatakan sedangkan ia terhasil melalui proses dari baka yang sama...


ozzy - lebih suka ayam kampung..

6 ulasan:

 1. salam ziarah
  di pagi Isnin
  moga kita semua
  selalu sihat dan ceria
  جزاك اللهُ خيراً‎
  ***********
  terkejut aku baca
  tajuk entri..ingatkan
  ayam daging BUKIT BINTANG
  he he he..

  BalasPadam
 2. aym rfc ok cket..mkn organik saja..=)

  BalasPadam
 3. koi gemor sgt mkn ayam weh...
  daging x brape..ayam kg liat dagingnyer...
  pasni blajar mkn ayam kg la nmpk gayanyer..
  geli dah ayam daging...

  BalasPadam
 4. ayam kg liat..suke ayam dgg lg..wlpn bahaye..hehe..

  BalasPadam
 5. Sweetie tak makan ayam. Apa rasa ayam yer..heh. Aperpun anak2 Sweetie memang gemar ayam berbanding ikan.

  BalasPadam
 6. munna pun suka sangat ngan ayam2 ni.. mnu wajib tiap2 ari...lepas ni kena nyebelih ayam kampong lah jawabnya

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...